Gyermekágyi időszak

A szülés után (a lepény távozását követően) kezdődik és az első rendes havi vérzéssel ér véget.

Hat hét alatt a terhesség és szülés folyamán kialakult változások visszarendeződnek.

Ezalatt az időszak alatt begyógyulnak a sebek: a méh belső felszínén a lepény helye, hüvelyfalon, méhszájon történt esetleges horzsolódások és a gátseb. (A sebgyógyulás váladéka az idő előre haladtával: bő vérzés, majd egy hét után kevesebb lesz a vérzés, aztán barna, majd fehér, savós lesz.)

Ekkor indul be a laktáció, vagyis a tejkiválasztás. Az időszak végén felé pedig a peteérési funkció is újra beindul.

Valamint kialakul az igazi anyaság érzése és ez időszak az anya és a baba ismerkedéséről, a kötődés, a szeretetteljes és gondoskodó kapcsolat kialakulásáról szól.

Élettani változások a gyermekágyi szak alatt:

  1. Hormonális változások:

– A placentá által termelt hormonok napok alatt kiürülnek

– az ösztogén és progeszteron 2-3 nap alatt minimális szintre csökken.

– Az oxytocin kiválasztást a szoptatási inger fokozza, ez kell a méhösszehúzódáshoz.

– Az első ovuláció a szülés után 6-8 héttel következik be. A nem szoptató anyáknál ovulációt követően menses, szoptatóknál 70-80%-ban nincs menses, de ovuláció van.

  1. Nemi szervek változásai:

– A méh visszafejlődik:

– szülés után: 1000 g, 15 cm hosszú

– 1 hét múlva: 500 g, 12 cm hosszú

– 2 hét múlva: 250 g, 10 cm hosszú

– 6 hét múlva: 50 g, 7 cm hosszú

– Utófájások: Ahogyan a méh húzódik össze, az első napokban „utófájásokat” érezhetünk, amelyek a menstruációs görcsökhöz hasonlítanak. A fájdalmak második vagy többedik gyermek születése után rendszerint erősebbek és a szoptatás közben a legkifejezettebbek. A fájdalom enyhe fájdalomcsillapítóval, meleg fürdővel vagy a hasra tett melegvizes palackkal enyhíthető.

– Méhnyak: 8-10 nap alatt normális alakú, a belső méhszáj a 7. napon zárt.

– Hüvely: hamar visszanyeri tónusát, flórája csak 6-8 hét után lesz normális.

– Gát: az esetleges varratokat általában a 4. napon szedik ki, vagy a varrat felszívódik magától, ha olyat helyeztek be. A kisebb gátsebek gyorsan gyógyulnak, a nagyobbaknak kell néhány hét.

  1. Mellek:

– A szülést követő 3. nap táján melleink megkeményednek, a tejtől hatalmasra duzzadnak. Megindul tejelválasztás, de a kényelmetlen érzés pár nap múlva megszűnik.

  1. Húgyhólyag:

– A baba születése után a hólyagnak vissza kell húzódnia a rendes helyére, de még egy ideig érezhetjük a megerőltetés következményeit. A vizelet néha csíphet, különösen a gátszakadás vagy gátmetszés miatt. Ennek ellenére igyunk sok folyadékot és NE tartsuk vissza a vizeletet, mert akkor nagyobb a fertőzés, gyulladás veszélye.

  1. Belek:

– Valószínűleg eltelik néhány nap, mire újra székelnünk kell. Ennek oka a kórházi környezet zavaró hatása, a nehezebb székletürítés, no meg az, hogy az ember aggódik a gátvarrás miatt. Igyunk sok vizet, együnk sok nyers gyümölcsöt, zöldséget és rostban gazdag ételeket.

 

Érzelmeink a szülés után:

Az első pár napban különféle érzelmek kavarognak az újdonsült anyukában – megkönnyebbülés, kimerültség, félelem, aggodalom és büszkeség keveredik a lelkében. Van, aki lelkiismeret-furdalást érez, mert azt hitte, az első pillanattól szerelmes lesz majd a gyermekébe, most pedig azt tapasztalja, hogy kapcsolatuk felépítése hosszabb időt vesz igénybe.

A kötődés kialakulása személyes élmény, és minden anyukánál más. Van, aki a megszületés pillanatában érzi ezt a köteléket, másoknál hetekig tart az érzelem kialakulása. A terhességet és a szülést ki kell heverni, eközben jelentős hormonális változások zajlanak a szervezetünkben, ráadásul a mindennapok és a kapcsolatok terén is rengeteg új helyzettel kell megküzdenünk – mindez befolyásolhatja a kötődés kialakulását anya és gyermeke között. A lényeg az, hogy ne érezzük bűnösnek magunkat, amiért nem tölt el egyből az újszülött iránti szeretet, amiről sok anyuka áradozik. Higgyük el, egyre mélyül majd az érzés, amikor végre megtanuljuk elcsitítani a kisbabánkat és élvezni a jelenlétét.

Levertség (baby blues)

Függetlenül attól, hogy szoptatni szeretnénk-e gyermekünket, a tejelválasztás a szülést követő harmadik nap körül megindul. Ezzel együtt rengeteg hormon szabadul fel a szervezetünkben, melynek hatására kialakul a gyermekágyi levertség. Ne ijedjünk meg, ha folyton sírhatnékunk van. A védőnő is megerősíti, hogy ez teljesen normális és rövid idő alatt elmúlik. Nemigen lehet felkészülni arra a hatalmas változásra, amit egy gyermek születése a nők életébe hoz – nemcsak a test átalakulása, hanem a felelősség sokszor letaglózó érzése sem, ami az újszülött gondozásával jár.

Gyermekágyi depresszió

A kezdeti levertség esetenként elhúzódhat, vagy csak néhány hét múlva jelentkezik. Mindkét esetben gyermekágyi depresszióról beszélhetünk. A nők 12%-át érintő probléma különböző formákban nyilvánul meg: az elszigeteltség érzésétől az aggodalmon, a tehetetlenség érzésén át a sírásra való hajlamig és a boldogtalanságig terjed. Van, aki ezt a fordulatszerű változásra adott természetes reakciónak tekinti, másoknál konkrét ok áll a depresszió hátterében – szülési trauma, a baba inkubátorba került, nem kapott megfelelő érzelmi támogatást a szülés után. Bármi váltotta is ki, feltétlenül szóljunk a szülésznőnek, védőnőnek vagy az orvosnak, hogy időben segítséget kaphassunk.

Támogatást jelenthet, ha megismerünk más anyukákat, akik szintén átestek gyermekágyi depresszión. Modern világunkban erős nyomás nehezedik az anyukákra, hogy életük minél hamarabb zökkenjen vissza a régi kerékvágásba – alakjuk, otthonuk, napi időbeosztásuk és kapcsolataik terén legyenek ismét régi önmaguk. Pedig a dolgok igenis megváltoztak! A lehangoltság nem jelenti azt, hogy nem lennénk jó anyukák – csupán azt, hogy támogatásra és segítségre van szükségünk, amíg hozzászokunk az új helyzethez, feladatokhoz.