Hazaérkezik a baba

Megszületett a várva várt jövevény, vége a kellemes vagy éppen rémes korházi napoknak… indulás haza. Ez lesz eddigi életed legszebb, de valószínű egyben legnehezebb időszaka is, tele érzelmekkel, kérdésekkel, bizonytalansággal és rengeteg csodás élménnyel.

Csak néhány hasznos, praktikus, ugyanakkor lelkesítő tippeket, tanácsokat megosztani, melyek reméljük, megkönnyítik az első napokat – heteket otthonodban. Persze mindezt a teljesség igénye nélkül, melyben vannak konkrét tények, ugyanakkor választható opciók, amelyből mindenki a saját családi körülményei, helyzete, érzése, indíttatása szerint dönt így vagy úgy. És ettől nem lesz senki se jobb se rosszabb.

Szerelem első látásra?

Két tekintet találkozik, és máris lángol a szerelem – legalábbis Hollywoodban így szokott történni. Csakhogy az életben sokszor egészen másként alakul. Így van ez az édesanyák és újszülöttjük esetében is. Egyes anyukák azonnal szerelembe esnek, sokaknál azonban eltart egy darabig. Kimerültek, sokk érte őket, félnek, és ami mind közül a legrosszabb, tökéletesen meg akarnak felelni. Ritkán sikerül. Úgyhogy ne vedd a szívedre. Időbe telik, amíg megszereted a babát. Miként a felnőtteknél, az igazi szerelem akkor jön el, ha megismertétek egymást.

Segít, ha elbeszélgetsz olyanokkal, akik megerősíthetik, hogy a hangulatingadozás normális jelenség, barátnőkkel, akik átélték mindezt, lánytestvérekkel és az édesanyáddal, ha jó a kapcsolat.  Ugyanakkor az apukák barátokkal folytatott eszmecseréje nem feltétlenül ugyanilyen áldásos. Ennek oka, hogy az újdonsült apukák hajlamosak versenyezni egymással, kivált, ha az álmatlan éjszakák és a nemi élet hiánya kerülnek szóba.

Praktikák:

Felkészülés a baba fogadására

Ha a kórházba vonulása előtt gondosan előkészíted otthonod, később könnyebb lesz mindenkinek. És ha előre meglazítod az üvegek és tubusok kupakját, kinyitod a dobozokat, eltávolítod a csomagolást az új szerzeményekről, nem kell majd ilyesmivel töltened az időt, amikor már ott a baba is!

Érdemes már 1 hónappal a baba érkezése előtt előkészülni.

Minél alaposabban felkészülsz, annál nyugalmasabb lesz az első időszak, annál több időd jut megismerni a baba egyéniségét.

 • Tegyél lepedőt és takarókat a kiságyba vagy a mózeskosárba.
 • Állítsd föl a pelenkázó asztalt, készíts oda mindent, amire szükséged lesz – törlőkendőket, pelenkákat, vattagombócokat, alkoholt…
 • Válogasd össze az újszülött ruhatárát.
 • Vegyél ki mindent a csomagolásából, távolítsd el a tájékoztató cédulákat, és klórmentes mosószerrel mosd ki a babaholmit.
 • Töltsd föl a hűtőszekrényt és a fagyasztót.
 • Egy-két héttel a szülés várható időpontja előtt készíts lasagnát, ragukat, leveseket és egyéb jól fagyasztható ételeket.
 • Győződj meg róla, hogy elegendőt vásároltál e az alapvető élelmiszerekből – tejből, margarinból, tojásból, gabonapehelyből – és, ha vannak házi kedvencek, állateledelből.

Egészségesebben és olcsóbban táplálkozhatsz, ráadásul a boltba való rohangálást is megspórolhatod.

 

Korlátozd a látogatók számát

Néhány egészen közeli rokon és barát kivételével kérj meg mindenkit, hogy egykét napig még ne tegyék tiszteletüket. Ha a távol élő nagyszülők odautaznak, a legnagyobb szolgálatot azzal tehetik, ha főznek, takarítanak, ezt-azt elintéznek. Tapintatosan tudasd velük, hogy szólni fogsz, ha segítséget igényelsz a baba körüli teendőkben, egyelőre azonban te szeretnél foglalkozni vele. Hiszen nektek kell egymásra hangolódni ebben az időszakban.

Hány fok legyen otthon?

Az újszülött osztályon csaknem olyan meleg van, mint az anyaméhben, ezért ügyelj rá, hogy a baba szobájában 24 foknál ne legyen több.

Apa végre hazaért

Ha apa, mama… hazamegy a munkából, mindig váltson ruhát, még ha egész nap egy irodában ült is. A ruhában megmaradnak a külvilág szagai, amelyek zavarhatják a baba érzékeny orrát (így amiatt sem kell aggódnia, hogy bepiszkolja magát).

Alvás

Átlagosan napi 18-20 órát alszik egy egészséges újszülött. Az újszülöttek 2-3 óránként esznek, éjszaka is.

Később az esti órákban egyre tovább alszanak. 3-6 hónapos korban már képesek átaludni az éjszakát, de nagyon sok kisbaba még nem fogja, csak később.

Altatási praktikák:

Sok újszülött a szoptatás alatt bealszik a mellen, miután már eleget evett.

Segíti az elalvást, ha

 • testét nem túl szorosan bebugyoláljuk egy pokrócba (mintha még a pocakban lenne)
 • járkálunk vele
 • szoptatós pózban lágyan ringatjuk, beszélünk hozzá vagy dúdolgatunk.

Ha az újszülött baba altatásához cumit használunk, mert nehezen alszik el vagy sokat sír, vigyázzunk,

elalvás után ne hagyjuk a szájában!

Az újszülöttet kb. két hétig nem javasolt hason altatni – bölcsőhalál elkerülése végett.

Bárhogy lehet altatni a babát, de figyeljünk néhány jó tanácsra:

 

•         ha hason altatjuk, ne rakjunk pelenkát a feje alá, mert a szájába tömheti

.      ha refluxos a baba ne altassuk hason

 • csak pamut lepedőt vagy takarót használjunk
 • ne hagyjunk semmit a kiságyban, pl. plüss játék
 • rácsvédő körbe, folytonosan ne legyen, hogy tudjon járni a levegő a kiságyban
 • gondoskodjunk róla, hogy a szoba páratartalma ne legyen túl magas

Bőrápolás

Kezelést nem igénylő bőrproblémák:

 • Hámlás: az újszülött bőre kicsit hámlik, néhány nap alatt elmúlik.
 • Tejkiütés: piros kiütés jelentkezhet az arcon az anyatejjel táplált babákon. Általában az első három hónapban jelentkezik, pár hét alatt elmúlik. Célszerű a tejtermékek fogyasztását csökkenteni.
 • Piros foltok: ez az újszülött babáknál jelentkezik az első pár napon. Kicsi, korong formájú, nem kidudorodó foltok, néhány percre feltűnnek, majd elmúlnak.
 • Miliaria: pár darab, apró, fehér pöttyök, a csecsemő arcán, egy idő után eltűnnek.
 • Csalánkiütés: a csecsemő egész testén jelentkezhető apró, piros kidudorodó pöttyök, melyek közepe fehér vagy hólyagszerű. Pár óra alatt elmúlik. Ha a kiütés nem gyógyul azonnal forduljunk orvoshoz, mert a csalánkiütés könnyen összetéveszthető komolyabb bőrproblémákkal!

Kezelést igénylő bőrproblémák:

 • Száraz bőr: csecsemők bőre könnyen kiszárad. Gyógyszertári vagy orvos által felírt speciális hidratálókrémmel könnyen kezelhető.
 • Melegkiütés: pici piros kiütések, hólyagokkal az arcon és a felsőtesten, melyek akkor keletkeznek, ha a csecsemő bőre túlmelegszik. A gyógyulást elősegítheti, ha a baba bőrét langyos vízzel lemossa, és utána jól megszárítja. Gondoskodjon megfelelő hőmérsékletről.
 • Koszmó: fehér vagy sárgás pikkelyes foltok a fejbőrön. Általában 1 éves korra megszűnik, de érdemes kezelni, hogy ne súlyosbodjon. Kenje át babaolajjal a problémás területet, hogy felpuhítsa a lerakódást, hagyja rajta pár percig, majd mossa le babasamponnal vagy koszmóellenes samponnal és fésülje ki. A kezelés többszöri ismétlést igényel.
 • Pelenkakiütés: a csecsemő popsiján megjelenő pirosodás. Minden pelenkázás előtt törölje át langyos vízzel a területet, és kenje be védőkrémmel.
 • Ekcéma: a gyermekkori ekcéma tünetei a száraz, repedezett, piros, gyulladt, viszkető bőrfelület, mely olykor váladékozhat is. Általában a hajlatokban jelenik meg. Mindenképpen forduljon orvoshoz, hogy megfelelő kezelést kapjon a baba.

Fürdetés

Biztonságos fürdetés az újszülötteknél:

 • mindent készítsünk a kezünk ügyébe
 • a víz ne legyen 10 cm-nél magasabb
 • víz hőmérséklete ne legyen több 37-38 oC-nál
 • a fürdőszoba hőmérséklete kb. 24-26 oC
 • ha a köldökcsonk még nem esett le, kerüljük a vízzel való érintkezését
 • ha száraz a baba bőre, kizárólag az adott területen babaolajjal be lehet kenni fürdés előtt, védve a bőrét a további kiszáradástól
 • fürdetéshez használj gyógyszertári fürdőkrémet, de előnyben részesítheted a természetes alapanyagokból készült (de bevizsgáltatott!!!) termékeket is.
 • fürdetés után törölje szárazra, különös tekintettel a hajlatokra

Köldökcsonk

A köldökzsinórt a születést követően leszorítják és elvágják. Az ott maradt csonk 14 nap alatt elszárad és leesik. Vannak csecsemők, akiknél a köldökcsonk pár nap alatt leesik, de előfordulhat, hogy két hét alatt sem esik le. Az ilyen köldökcsonk fokozott figyelmet igényel. Egyébként a köldökcsonkot nem szükséges kezelni semmivel, csak ha váladékos akkor használjunk Octainseptet. Alkoholt alkalmazni TILOS! A védőnők az újszülött babákhoz hetente járnak, kérje ki véleményét. Ha a köldökcsonk bűzös vagy gennyesedik, forduljon orvoshoz! Folyamatosan vérző köldökcsonkkal azonnal forduljon orvoshoz!

Kutacs

A csecsemő fején található lágy rész a kutacs. A hátsó kutacs 6-8 hét alatt záródik össze, az elülső, fejtetőn lévő 2-2,5 éves korra záródik. A lágy részen a koponyacsontok még nem nőttek össze, de erős védőréteg fedi, ezért nyugodtan meg lehet érinteni. A kutacs pulzálása természetes. Ha a kutacs kicsit besüpped az a csecsemő folyadékhiányát jelzi. Azonnal forduljon orvoshoz, ha a kutacs túlságosan kiemelkedik!

Nemiszervek

Fiúknál

A fiúknál még a születés előtt leszállnak a herék. Ha nem, 2 éves kor után operációra lehet szükség. A fitymát 1 éves korig nem piszkáljuk! Ha a fitymaszűkület akadályozza a vizeletürítést, azonnal forduljon orvoshoz!

Lányoknál

A lány újszülötteknél gyakori a véres folyás az első napokban. A popsikrém használatakor ügyeljünk, hogy a hüvely nyílásába ne kerüljön krém.

Akár fiú, akár lány, előfordulhat, hogy duzzadt lesz a kicsi melle, bepirosodik, és még pár csepp tej is jöhet belőle, ez az anyából átkerült hormonok hatására lehet.

Széklet

Az első pár napban szurokmázat ürít a baba, melynek színe feketés. Az anyatejjel táplált csecsemők széklete sárgás barna, állaga folyékony. Ha a széklet véres azonnal forduljon orvoshoz!

Az újszülötteknél akár minden etetést követően lehet székletre számítani. Későbbiekben a széklet gyakorisága megritkulhat. Előfordulhat, hogy a csecsemő csak 3 naponta kakil. Egyen az anyuka több gyümölcsöt (szilvát, barackot) és/vagy itasson a csecsemővel kamillateát.

Ha a baba 5 nap után sem kakil, nagyon erőlködik, látszik rajta, hogy csikaródik a hasa, forduljon orvoshoz!

Sírás

Ismerje meg babáját – ez időbe telik!

Legyen türelmes – nehezebb, mint gondolná!

Hallgasson ösztöneire – bölcs mondás, és tényleg igaz!

Újszülötteknél nem ritka a napi 4-5 h-ás sírás, de minden gyereknél változó. A mintagyerekekkel a legkönnyebb.20 perc etetés, 1-2h alvás, kis sírás aztán kezdődhet elölről az egész. Az ilyen gyerek ritka. Vannak babák,akik szinte végig sírják az egész napot, és alig alszanak.

Miért sír a baba?

 • fáj valamilye (hasa, szelek nyomják – köménymagos babatea javasolt)
 • ölelésre vágyik
 • éhes, szomjas
 • melege van vagy fázik
 • pisi vagy kaki van a pelusban
 • csendet akar, de az is lehet, hogy túl ingerszegény a környezet

“Ha hosszasan sír a baba forduljon orvoshoz!”

Nehéz megmondani egy fiatal csecsemőnél, hogy miért sír, és nehéz eldönteni, mi számít hosszas, fájdalmas sírásnak. Ezért a kezdetekben, amíg meg nem ismerjük babánkat, amíg nem alakul ki az a bizonyos ösztön, inkább kérjük ki az orvos vagy védőnő véleményét!

Sterilizálás

A cumisüvegek és a cumi sterilizálásának főként az első 6 hónapban van jelentőssége.

Többféle módszer létezik.

 1. Forralás

Mossuk ki a tejes vagy tápszeres üvegeket az erre alkalmas mosogatókefével (van külön a cumis részhez is), majd tegyük őket egy vízzel teli fazékba, majd forraljuk 10 percig.

 1. Fertőtlenítő tabletta/folyadék

Tegyük a fertőtlenítendő dolgokat egy nagyobb edénybe, engedjünk rá vizet, majd tegyük bele sterilizáló tablettát vagy folyadékot. 30 percig áztassuk benne.

 1. Mikróba helyezhető sterilizálók (több cég is gyárt ilyet) Ez talán a legegyszerűbb mind közül.

Súlygyarapodás

A csecsemő súlygyarapodása az első 3 hónapban a leggyorsabb. Ez alatt az idő alatt hetente 100-150 gr-t kell híznia. Születés után a babák veszítenek súlyukból, ezért kezdősúlyként ne a születési súlyát vegye figyelembe, hanem a korházból való elbocsátáskor megállapított súlyt. A 3-4. hónap környékén a súlygyarapodás lelassul, a mozgás beindulásával párhuzamosan. Az egészséges újszülött fél éves korra meg kétszerezi,1 éves korra meg háromszorozza a születési súlyát. Ettől persze lehetnek egyéni eltérések és nem feltétlen jelent problémát, ha valakinek nem a nagykönyv szerint alakul a súlya. Ez sok egyéb dologtól is függhet.