Szülés utáni regeneráció

A szülést követően azonnal elindul a regeneráció folyamata, amely – a kutatások alapján – legalább egy évig tart, vagyis a legtöbb nőnél a kötőszövetek, az izomzat állapota visszatér az eredeti állapotba egy éven belül. Fontos kiemelni, hogy a felépülésből az első hat hét, illetve az első hat hónap a legfontosabb.

 

A hüvelyi szülést követően a felépülésnek különböző szakaszai lesznek. Az első jelentős változás, amire az édesanyának fel kell készülnie, hogy szervezete a placentáris táplálásról át kell álljon a szoptatásra, a tejtermelés beindulása pedig speciális hormonális környezetet igényel. Mit is jelent ez?

A szoptatás következtében az ösztrogénszint és más női nemi hormonszintek olyannyira leesnek, hogy hormonálisan a menopauzához hasonló állapotba kerül a szervezet. A relatív ösztrogénhiányos állapot miatt pedig olyan kellemetlen tünetekkel kell számolnia a kismamának, mint például a hüvelyszárazság vagy a szexuális együttlét okozta fájdalmak.

A hüvelyi szülést követő felépülési folyamatban mindenképpen szót kell ejteni a gátseb regenerációjáról is. Sajnos még ma is vannak olyan kórházak, ahol rutinszerűen végzik a gátmetszést először szülő nőknél. Az ottani nyálkahártya és az az alatt lévő izomzat hegesedése akár heteket is igénybe vehet.

Mindeközben egy másik fontos regenerációs folyamat is zajlik, melynek során a terhességet fenntartó méhtest visszahúzódik a terhességet megelőző állapotra, szinte öklömnyi méretűvé.

Emellett a kismedencének, a csontos medencének, az izomzatnak és a kötőszövetnek is vissza kell alakulni a terhesség előtti állapotába. Miként is történik ez?

A terhesség folyamán termelődik a progeszteron és a relaxin nevezetű hormon. Ezek fontos szerepet játszanak abban, hogy a kötőszövetek és az ízületek fellazulása megfelelő legyen a terhesség és a szülés során. Mivel a szülést követően ezeknek a hormonoknak a termelődése lecsökken vagy megszűnik, így a kötőszövetek, az ízületek valamint a kismedence szerkezete szép lassan elkezd visszaállni a terhesség előtti állapotba.

 

szülés során a hüvelyt körbevevő kötőszövetek, továbbá a kismedencei izomzat sérülhet valamilyen mértékben. A medence izmainak gyengülése vizelet- vagy széklet-inkontinenciához, sőt akár a medenceszervek süllyedéséhez is vezethet.

Mindenki számára javasolt, hogy a terhesség során kismedencei izomtornát, gátizomtornát végezzen. Az kismedencei izomzat megerősítése ugyanis segíthet abban, hogy a kismedence szervei jobb állapotban legyenek a szülést megelőzően. Ugyanakkor a szülés után is szükséges, hogy ezeket az izmokat kordában tartsuk, és ezáltal segítsük a húgyhólyag, a végbél, a női nemi szervek funkciójának a megtartását.

A szülés óriási megterhelést ró a szervezetre, melynek során a teljes kismedencei izomzatot is érintő izomsérülések is kialakulhatnak. Szülés után tehát különösen fontos a kismedence regenerálódása, a hatékony gyógyulás érdekében pedig ezt a folyamatot a kismamának is célszerű támogatnia a rendszeres tornával.

 

Egy 20 éves nő esetében – aki először szül -, annak ez esélye, hogy a hüvelyi szülés során a kismedencei izomzatának a sérülése megtörténjen, körülbelül 15 százalék, míg ez az arány 40 éves korra megemelkedik 50 százalékra. Vagyis egy 40 éves nőnél sokkal nagyobb mennyiségű izomszövetet, kötőszövetes tömeget kell újraregenerálni.

Fontos, hogy a kismamák a saját testükkel is foglalkozzanak és megpróbáljanak mindent megtenni annak az érdekében, hogy a szervezetük megkapja azokat a kritikus elemeket, amelyek szükségesek a felépüléshez.

Ha valaki hüvelyi szülésen esik át, a kialakult hüvely- illetve kismedencei izmok sérüléseinek következtében nagyon komoly regeneráció indul meg, amelyben nagy mennyiségű cinkre van szükség. Ez a nyomelem jó hatással van a kismedence és a hüvely simaizomzatának a felépülésére, továbbá segíti a simaizomsejtek kollagén- és elasztin-termelődését is.

Ha nem történik meg valamilyen fajta vitaminnak vagy a cinknek a bevitele, akkor nagyon sok esetben relatív cinkhiány alakul ki az első 2-3 hónapban. Mivel Magyarországon a táplálkozás cinkben szegény, ezért is célszerű, ha a szülést követően a nők valamilyen táplálékkiegészítőt is használnak, amely kombinációjában tartalmazza azokat a nyomelemeket, amelyek szükségesek a szoptatáshoz valamint a regenerációhoz.

Fontos szerepük van az Omega-3 zsírsavaknak, amelyek javítják az izomsejtek működését, továbbá az új simaizom sejteknek a megjelenésében is segítenek. Hasonlóan fontos a leucin nevű esszenciális aminosav is. Mivel a leucint szervezetünk nem képes szintetizálni, így táplálékkal kell bevinnünk a szervezetbe a megfelelő mennyiséget. A leucin fokozza az izomzat működését és regenerációját.

 

A császármetszés, vagyis műtéti beavatkozás során egy 10-12 cm-es hasi metszése lesz a kismamának, és alatta a méhtesten is lesz egy hasonló metszés. Ezeknek kell majd a regeneráció során begyógyulnia. Szerencsére elmondhatjuk, hogy ezek a műtéti hegek jól gyógyulnak. A szövet erőssége már az első 2 hétben visszanyeri az 50-60%-át, egy hónappal a szülés után pedig a 70-80%-át. A hasfal erőssége tehát a 6. hétre elérheti a szülés előtti erősség 90-100%-át.

 

A császármetszés fokozott megterheléssel járó szülési mód. A hasfal megnyitása, a különböző kötőszöveti rétegek széthúzása, vágása a műtéti területen lévő hasizom működését korlátozza, nehezíti. A medencefenék izomzatának működése is nagyon gyakran zavart szenved, a várandóság alatti igénybevétel, valamint a mélyhasizmom működésével való szoros kapcsolata miatt. Előfordulhat vizeletürítési, székletürítési zavar, de a szexuális élet is nehezített lehet a feszes medencefenék miatt. Mindezen okokból következik, hogy a császármetszésen átesett anyukák esetében is a legjobb megoldás egy komplex regenerációs program lenne.

 

Feltehetjük azt a kérdést, hogy vajon az anya ugyanolyan aktív és mozgékony lesz, mint azelőtt? A hormonháztartás visszaállása attól is függ, mennyi ideig tart a szoptatás. Egy biztos, önmagában nem képes mindent a terhesség előtt megszokott állapothoz segíteni. Ezért tenni is kell az anyának, nem bízhat mindent a természetre. A kis jövevény ellátása mellett gondolni kell saját magára is. egészségesen táplálkozni, mozogni, tornázni, elegendő folyadékot fogyasztani, és pihenni is, amennyit csak lehet.

 

A másik kérdés, hogy mikor leszek újra a régi? – teszik fel a szülést követően a kismamák a kérdést. Az az általános tapasztalat, hogy az első baba után a nők kb. 60-70%-a nyeri vissza a szülés előtti testsúlyát, míg a 2. és 3. gyermek után ez az arány lecsökken 40% alá. Vagyis minden egyes terhességgel és szüléssel egyre kisebb lesz az esélye annak, hogy visszanyerjük eredeti testsúlyunkat. Persze nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy a szülésekkel párhuzamosan öregszünk is, vagyis nem várhatjuk el, hogy ugyanúgy érezzük magunkat, mint kisbabánk világrahozatala előtt.

Vannak európai országok, ahol már felismerték a szülés utáni regeneráció fontosságát. llyen például Franciaország vagy Norvégia és Svédország, ahol támogatják a fizikoterápiát.

Sajnos azonban a szülésből való felépülés támogatása még nem általános eljárás mindenütt, pedig szakmailag mindenképpen jó lenne.