Az anyai szervezet változásai

Hormonális hatások

A fogantatás után a szervezetben előre pontosan meghatározott természetes változások és alkalmazkodási folyamatok indulnak be. A terhességi hormonok – a progesztogén és ösztrogén – emelkedett szintje egy nagy hatású jelzőrendszert kapcsol be, mely gondoskodik arról, hogy a szervezet a magzat fejlődéhez megfelelő környezetet tudjon biztosítani.

A mikor először észleli menstruációja kimaradását, szervezetében már fontos változások mennek végbe és az embrió (ahogy a babát ebben az időszakban nevezik) már jelentős növekedésnek indult.

Ebben az időszakban érezhetsz mellfeszülést, fáradtságot, sűrű vizelési ingert, émelygést, gyakori hangulatváltozásokat.

A várandósság előrehaladtával a növekvő embrió, majd magzat igényeinek megfelelően további változások mennek végbe.

Az immunrendszer változásai

Az egyik változás, amely a várandósság korai időszakában jelentkezik, az immunrendszer hatékonyságának enyhe csökkenése. Ilyenkor különös figyelmet kell fordítani arra, hogy az egyéb, kevésbé gyakori fertőzések kockázatát is elkerüld. Ne utazz olyan országba, ahol fertőzéses járvány dúl! Az oltások sok esetben nem javasoltak a várandósság ideje alatt, vagy nem hatásosak, mint például kolera esetén. Konzultálj orvosoddal mielőtt külföldre utaznál!

A szív- és érrendszer változásai

 • A keringő vér mennyisége a terhesség elejétől fokozatosan növekszik, a véredények 30-50%-al több vért tartalmaznak. Ez a jelentős változás ahhoz szükséges, hogy a magzat növekedéséhez és fejlődéséhez folyamatosan megfelelő mennyiségű oxigénben és ásványi anyagokban gazdag vér álljon rendelkezésre. A kismama szervezetének is több vérre van szüksége, ahhoz, hogy a baba igényeinek megfelelően reagálhasson.
 • a pulzusszám nő (esetenként bőrpirulást okoz)
 • a szívizom megvastagszik
 • véna tágulatok alakulhatnak ki
 • a vérnyomás kezdetben inkább alacsony, majd magasabb lesz (140/90 Hgmm felett kórosnak tekinthető)

A légzőszervrendszer változásai

 • a légzési térfogat növekszik
 • a légzésszám emelkedik

A vese és a vizeletelvezető rendszer változásai

 • a húgycső tónusa csökken
 • a vesén áthaladó folyadék mennyisége nő (40%-al)
 • gyakori vizelési inger (főleg a várandósság elején és a vége felé)

Az emlők változása

Rendkívül fontos, hogy az anya szoptatni tudja gyermekét. Az emlők növekedése az egyik legnyilvánvalóbb velejárója a várandósságnak. A másodok harmad során a tejmirigyek méretének és számának növekedése következtében az emlők jelentősen megnövekednek.

Az emlők bőrén csíkok, vagyis striák alakulhatnak ki, a felületi vénák láthatóvá válnak. A mellbimbó és a bimbóudvar sötétebb lesz.

A negyedik hónaptól előfordulhat a mellbimbóra gyakorolt nyomás következtében sárgás folyadék jelenik meg. Ez a colostrum, az előtej, ami a szülést követő néhány napban rendkívül fontos táplálék a baba számára. Érintés, törölközés után a bimbók kiemelkednek. Ha nem így tapasztalod vagy ezzel kapcsolatban kérdésed van, beszéld meg orvosoddal, védőnőddel! Bimbókiemelő rendszeres használatával idejében felkészülhetsz a szoptatásra. Jó hatású a rendszeres mellizom erősítő gyakorlatok végzése a terhestorna keretén belül.

Amikor már igazán elkezdenek nőni a melleid, akkor jó, ha kifejezetten kismamáknak készített melltartót veszel, amelyet később szoptatós melltartóként is tudsz viselni. olyan melltartót válassz, ami minél nagyobb arányban természetes alapanyagú, felveszi a mell természetes formáját és lehetőleg a bimbó résznél nincs varrása. Amennyiben a mellbimbók váladékoznának, fordulj orvoshoz!

Az emésztőrendszer változásai

 • lassul a táplálék felszívódása, fokozódik a felvett táplálék raktározása
 • renyhe a bélműködés (székrekedés)
 • epepangás
 • csökken a nyelőcső alsó záróizomzatának tónusa (gyomorégés)
 • a nyálmirigyek működése fokozódik

A várandósság korai szakaszától kezdve a női szervezet fokozott mértékben halmoz fel fehérjéket, zsírokat és ásványi anyagokat. Ez biztosítja, hogy ezek az anyagok megfelelő mennyiségben álljanak rendelkezésre a magzat fejlődéséhez. A fehérjék és az ásványi sók az egészséges vérellátáshoz és a megfelelő szövetképzéshez szükségesek. A zsírtöbblet biztosítja az energiát, előkészíti az emlőket a szoptatáshoz.

 

Súlygyarapodás – alakváltozás

Az első hónapokban a súlyod vagy fokozatosan növekszik vagy a rosszullétek miatt (hányás, hányinger, étvágytanság) átmenetileg csökken.

Bár a magzat jelentős súlynövekedése csak a 6. hónap tájékán kezdődik, a te súlygyarapodásod korábban kezdődik a szervezetben végbemenő változások következtében.

Az súlynövekedés átlagosan 11-13 kg lesz a várandósság végére (legalábbis ez az ideális), majd két héttel a szülés után körülbelül 9 kg-al csökken (beleértve a baba súlyát is). Megfelelő étrenddel az anya eredeti testsúlya a gyermek egyéves korára visszaáll. Arra kell törekedni ez valóban megtörténjen, mert ha egy év elteltével még mindig súlyfelesleggel küzdesz, akkor azt már sokkal nehezebb lesz leadni. Ebben tud neked segíteni még a Baba-mama torna, melyre már a baba 2-2,5 hónapos korától járhattok.

A méh növekedése

A magzat fejlődésével, a méh növekedésével a has alakja is változik. A korai időszakban – mivel a magzat a kismedencében helyezkedik el – az alak változása még nem szembetűnő. A negyedik hónaptól a méh kezd kiemelkedni a kismedencéből, hiszen növekszik a magzat mérete és súlya is. A 24. hét végén a méh teteje (fundus) eléri a köldök magasságát, majd idő előrehaladtával egyre magasabban tapintható. A hetedik hónap táján, amikor a magzat növekedése felgyorsul, a méh a köldök fölé emelkedik.

Az utolsó harmadban kerülni kell a háton fekvést, mert a méh növekvő súlya nyomást gyakorolhat az erekre. Természetesen az esetek többségében néhány perc háton fekvés nem okoz gondot, csupán ha hosszabb ideig tartó fekvésről van szó, akkor jelentkezhet rosszullét (szédülés, hányinger, elgyengülés). Ilyen esetben egyszerűen csak változtass testhelyzetet. Fordulj az oldaladra, ülj fel, vagy állj fel és elmúlnak a tünetek.

A nyolcadik hónapban a méh teteje eléri a gyomorgödör szintjét, ilyenkor van a legmagasabban. A bordáknál feszülést érezhetsz és nehézlégzésed lehet. Újra előjöhetnek a gyomorpanaszok, émelygést érezhetsz.

A kilencedik hónapban a szülés előtt a méh „leszáll”, a magzat a medence bemenetbe illeszkedik. ilyenkor megszűnnek a nyolcadik hónapban tapasztalt kellemetlenségek, viszont a magzat erőteljesebben nyomja hólyagot, ezért gyakran kell menned pisilni.

Mivel a magzatok különböző módon helyezkednek el, nem lehet mindenkire érvényes várandóssági formulát megállapítani. Az has alakja függ a nő magasságától, testfelépítésétől, izomzatától is.

Bőrelváltozások

Sokan bőrük állagának javulását tapasztalják, némelyek azonban aggódnak a fokozott elszíneződések és pigmentáció miatt. Az úgynevezett chloasmák, „májfoltok” megjelenése a bőrön nem ritka jelenség, mely a nemi hormonok hatásának következménye.

A bőrön lévő foltok, szeplők, pigmentek elsötétednek, főleg ha fokozott fényhatásnak vannak kitéve. Terhességi csíkok a várandósok háromnegyed részénél figyelhetők meg. A terhességi csíkok (striák) a has, mell, csípő, far, comb táján alakulnak a ki az ötödik hónap vége felé. Szülés után ezek a csíkok rózsaszínből fokozatosan gyöngyház színűvé halványodnak. Egyes alkati típusoknál a terhességi csíkok nem előzhetők meg. Speciális krémek, testápolók használatával nagy valószínűséggel megőrizhetjük a bőr rugalmasságát, puhaságát, így megelőzhetjük a striák kialakulását, de legalábbis enyhíthetjük azok mértékét.

A várandósság során fokozódhat a verejtékezés. nagyobb figyelmet kell fordítani az összefekvő bőrfelületek ápolására.

Csontok, ízületek, szalagok és izmok

A magzat növekedéséhez, csontrendszerének felépítéséhez az anyai szervezetből nagy mennyiségű kálciumot von el, ezért a csontok és a fogak állománya gyengülhet. Megfelelő táplálkozással, vitaminokkal ellensúlyozhatjuk ezt, de nagy szükség van a fogak rendszeres ellenőrzésére és kezelésére is. Használj puha, kisfejű nejlon fogkefét, érzékeny ínyre való fogkrémet, szájvizet.

A has izomzata a méh növekedésével együtt nyúlik. A szülés utáni időszakban ezek az izmok újra összehúzódnak.

A kötőszövetek is fellazulnak, meggyengülnek, az ízületek kevésbé stabillakká válnak. A test súlypontja is megváltozik. A terhesség előrehaladtával pedig egyre nagyobb terhelés hárul a hátizmokra. Mindezen okok miatt gyakran hátfájásra panaszkodnak a kismamák. Ebben az esetben is hasznos a kismamatorna, ahol a helyes testtartásra ösztönöznek, valamint tornával enyhíthető a hátfájás is.

Érzelmi változások

Szinte a legtöbb várandós nőnek hangulatváltozásai vannak. Ezek teljesen természetesek, a jelentős hormonszint emelkedések következményei a várandósság első 12 hetében. A 14. várandósági heten ezek várhatóan eltűnnek, mivel a test ekkora már hozzászokik a terhességi hormonváltozásokhoz.

Amennyiben azonban valami miatt komoly szorongásaid vannak vagy aggódsz a jövőtök miatt, mindenképp kérj segítséget az orvosodtól, védőnődtől vagy más szakembertől!

(forrás: felicitas.hu, Tódor Tímea – védőnő)