Szexuális élet

A jó hír az, hogy nem kell lemondani a szeretkezésről a várandósság alatt! Ne féljünk attól sem, hogy kárt okozunk a babának vagy magunknak!  Azonban néhány dologra jó, ha odafigyelünk!

 • Fontos, hogy ezzel kapcsolatos kételyeitekről, félelmeitekről, vágyaitokról is nyíltan és őszintén tudjatok beszélgetni, ezzel is erősítve kapcsolatotokat, hogy kiegyensúlyozottan, egymással egyetértésben várhassátok gyermeketek születését!

Szeretkezés a terhesség első harmadában:

Ebben az időszakban a megváltozott hormonszintek miatt a kismama hangulata igen hullámzó lehet. A hormonok tombolásának egyik tünete a libidó, vagyis a szexuális vágy csökkenése. Ehhez még társulhat a fáradtság, megnövekedett alvásigény, hányinger, hányás, egyéb rosszullét. Továbbá a mellek feszülése, érzékenysége és fájdalma szintén kihatással lehet az együttlétre. Nagyrészt ezek miatt a terhesség első harmadában ritkán, vagy egyáltalán nem szeretkezik a pár. Tartsuk mindig szem előtt, amit a kismama akar! Az apukák részéről ilyenkor megértés és támogatás és elfogadás szükséges! Azonban ne felejtsük el, hogy az elmaradt szeretkezést feltétlenül pótoljuk szeretetteljes érintésekkel, és az együttlét egyéb formáival, gyengédséggel melyekre a kismamának és a kispapának egyaránt szüksége lehet.

Szeretkezés a második trimeszterben:

Apukák! Eljött a kedvenc időszakotok! Ugyanis az anyukák ilyenkor kivirulnak, az életerő visszatér, és a rosszullétek megszűnnek általában a 14. hét tájékán. Sok kismama ebben az időszakban szexuálisan aktívabb, mint terhessége előtt.

Azonban terhesség alatti testi-lelki változásokat figyelembe kell venni az együttlétek során is! Például a bőr sokkal érzékenyebb, beleértve a melleket is, továbbá a szüléshez közeledve előtej is ürülhet belőle. A kismamák szervezetében megnövekedett vérmennyiség vérbőséget okoz, és hiperérzékennyé teszi intim részeit, így valószínű, hogy orgazmusa is élvezetesebb lesz. A növekvő pocakra is tekintettel kell lenni. Elképzelhető, hogy az addig jól bevált pózok most kényelmetlenek és kellemetlenek lehetnek a kismama számára. Meg kell találni a megfelelő pozitúrát, mely mindkettőtök számára kielégítő, valamint lehet, hogy változtatni kell az előjáték módján, időtartamán is!

 

Néhány javaslat a testhelyzetre:

 • A kismama feküdjön az oldalára, a párja pedig mögé. Így egész testükkel érezhetik egymást.
 • Az apuka a hátán fekszik, a kismama pedig rajta lovagló ülésben, így ő határozza meg a behatolás mélységét is.
 • A kismama üljön le az ágy szélére, onnan dőljön hátra és húzza fel a lábát az ágyra. A párja térdel a földön vele szemben. Garantáltan nem lesz útban a pocak.
 • Az apuka üljön egy kényelmes fotelben, a kismama pedig üljön az ölébe háttal neki.
 

Szeretkezés a várandósság utolsó harmadában:

Ebben az időszakban szintén kissé nehézkessé válik az együttlét, két dolog miatt. A 30. héttől a hormonok „játékának” köszönhetően szintén csökken a libidó, valamint az egyre növekvő pocak miatt még a hétköznapi, egyszerű mozgások is nehezebbé, lassabbá válnak. Ráadásul a kismamának egyre inkább meg kell küzdenie saját testképével, hiszen formátlannak érzi magát, nem pedig nőiesnek és vonzónak. Itt nagy szerepe van az apukáknak, hogy biztosítsák párjukat arról, hogy elfogadják, szeretik és vonzónak találják őket!

A harmadik trimeszterben a párok azért is óvakodnak az együttlétektől, nehogy koraszülést idézzenek elő. A férfi spermáiban valóban van olyan anyag, mely méhösszehúzódást eredményezhet az arra hajlamos nőkben, de egy komplikációmentes terhességnél ez nem okozhat tényleges problémát.

Amennyiben erre orvosi ellenjavallat nincs, a szexuális kapcsolat folytatható a szülés előtti 3.-4. hétig. Ha a magzat már kész arra, hogy megszülessen, a szexuális kapcsolat előidézheti a szülés megindulását.

Mikor kell tartózkodni a szeretkezéstől?

Előfordulnak olyan esetek, amikor az orvos javaslatára tartózkodni kell a szextől. Ezek a következők lehetnek:

 • Akiknél az előző terhesség a korai szakaszban spontán vetéléssel fejeződött be, esetleg ez többször is előfordult.
 • Előzőleg koraszülése volt
 • A mostani terhességnél emelkedett a koraszülés veszélye
 • Valamilyen hüvelyi fertőzés áll fenn
 • A jelenlegi terhességnél vérzés, és hastáji fájdalom lép fel
 • Nyitva van a méhszáj
 • Megrepedt magzatburok
 • Elől fekvő lepény
 • Erős görcsök

(forrás: WEBBeteg – Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt, felicitas.hu)