Néhány gyakorlati tanács

Fogadjuk el a segítséget!

Stresszes élethelyzetben jól jön a segítség, ezért el kell tudnunk fogadni mások segítségét, ha például családtag vagy barát felajánlja, hogy vigyáz egy kicsit a nagyobb gyermekünkre, vagy a kicsire. Használjuk ki a lehetőséget egy kis lazításra!

Beszélgessünk!

Beszéljük meg érzéseinket másokkal! Lehet az a család, barátok, védőnő. Hasznos lehet, ha felkeresünk a környéken egy kismamaklubot, ahol kibeszélhetjük magunkat, és találkozhatunk más hasonló „cipőben” járó kismamákkal.

Mozogjunk!

A testmozgás révén endorfin (öröm-hormon) szabadul fel a szervezetünkben, ráadásul energiaszintünk is nő! Lehet az egy egyszerű tempós séta a friss levegőn, vagy kismama torna, jóga, úszás.

Szánjunk időt önmagunkra!

Tegyük azt, ami számunkra örömet okoz (pl. egy jó könyv olvasása, egy jó film megnézése, egy nyugtató fürdő stb.) Minden nap szánjunk időt arra, hogy csak magunkkal foglalkozzunk!

Masszázs

Kérjük meg a párunkat, hogy masszírozzon meg bennünket! Azáltal, hogy nyugtató masszázsban részesítheti a kismamát, az apa úgy érezheti, hogy tevékenyen segít megküzdeni a gyermekvárás kihívásaival.

Táplálkozzunk helyesen!

Étrendünk nagyban befolyásolja közérzetünket! Ügyeljünk rá, hogy sok friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, és ne nassoljunk energiadús ételeket. Ez utóbbiak rövid időre feldobják energiaszintünket, 10 percig jobban is érezzük magunkat, de ezután a vércukorszint hirtelen visszazuhan, és nemhogy energikusabbnak nem érezzük magunkat, de még levertség is úrrá lehet rajtunk! Ez a jojó hatás az esetleg meglévő hangulatingadozásunkat is súlyosbíthatja. A napi többszöri étkezés azért is ideális a kismamák számára, mert így egyenletes marad a vércukorszintjük.