Kismama és anyamasszázs

Várandósság alatt a test statikai változása miatt másképp terhelődik a hátizom: a megnövekedett pocak a gerincoszlopot  előre húzza, ezért az izmok kompenzálnak, túlterhelődnek. Bizonyos testtájékok kifejezetten érzékennyé válhatnak. A hormonváltozások pedig fellazítják a szöveteket, a csontos medence elkezd a baba helyigényéhez alkalmazkodni, szélesedni. Ez mind-mind kellemetlenséget okozhat a várandósság alatt.

kismama masszázs a klasszikus svéd masszázsformából emel ki bizonyos fogásokat és területeket. 

A masszázs során az alsó végtag, a medence és gerinc alsó szakaszán csak felszíni simítások végezhetők, mert az erős deréktáji masszázs beindíthatja azokat a folyamatokat, amelyek vetélést, koraszülést okozhatnak. A gerinc háti, nyaki szakaszán, valamint a felső végtagon lazító masszázs alkalmazható. A has masszázsa és a reflexológia tilos a várandósság alatt. A talp frissítő masszázsa, simító fogásokkal azonban megengedett.

A szoptatós anyukák esetében ugyanezek az alapelvek alkalmazandók, eltekintve attól, hogy náluk a has, medence, gerinc alsó szakasza nem olyan szempontból érzékeny terület, mint a várandósoknál. Az is fontos, hogy itt már a placenta szűrő-védő funkciója nem valósul meg, így még nagyobb figyelmet igényel a masszázsfogások kiválasztása.

bőr olajozására természetes alapanyagú olajokat alkalmazok, mint amilyen a mandula olaj, szőlőmagolaj, vagy shea vajat, tökmagolajat. Igény esetén nagy tisztaságú illóolajok is használhatók (pl. levendula, citrusfélék…)

A kismama és anyamasszázs után számítani lehet a gyakoribb vizeletürítésre, a masszázs enyhe vízhajtó hatása miatt, masszázs után fokozott folyadékbevitel ajánlott.

Várok szeretettel minden kismamát a második trimesztertől egészen a 36. hétig és minden anyukát akár már a szülés után néhány nappal. Ennen az esetben szükség esetén otthon is kérhető a masszázs.