Lúdtalp torna

Egy kicsit a lúdtalpról:

A lúdtalpas láb tulajdonképpen a harántboltozat süllyedését jelenti. Ez egy kisebb-nagyobb mértékű ellapulás.

🦶A lúdtalpra hajlamos gyermekek például hamar fáradnak, nem bírnak sokat állni, szaladni. Fájdalmas lehet a láb.
A tüneteket a lábtövet tartó szalagok ellazulása és ezáltal a lábfej izmainak túlfeszülése, túl terhelése, megbomlott izomegyensúly okozza.

🦶 A kezeletlen lúdtalp az egyenetlen terhelés miatt igen komoly tüneteket, panaszokat, okozhat egyéb izületekben, mint például a térd ízületben, csípőizületben, és deréktájon is!
Ezért rendkívül fontos a prevenció, illetve a korai felismerése annak, hogy egy gyermek fokozottan hajlamos erre.

🦶 Gyermekkorban főleg a megelőzésre, tornáztatásra érdemes figyelni a talpi boltozat csontszerkezetének fokozatos helyreállítását talpi izmai rendszeres tornáztatásával, hiszen ilyenkor még formálható és megelőzhető a maradandó deformitás.

🦶 A torna során a talp izmai sokkal több és sokféle ingert kapnak, így az izmok jobban dolgoznak. A sok inger miatt több a visszajelzés is, ezáltal pontosabban fejlődnek ki a szükséges izmok.

 

Az lúdtalp torna alkalmával először is bemelegítjük a lábizmokat, de nemcsak a talp izmait, majd jönnek a speciális gyakorlatok, melyek kifejezetten talp, láb izmainak erősítését, ezáltal a szalagok, izületek stabilitását célozzák. A tornán helyet kap a tartásjavítás és az egyensúlyérzék fejlesztése, hiszen ezek is komplexen hozzátartoznak ehhez a problémakörhöz.

Igyekszem a feladatokat játékosan a gyerekek korának megfelelően, érthetően elmondani, mondókákkal, énekekkel tarkítani, motiválni őket a feladatok pontos kivitelezésére. Célom, hogy a gyerekek élvezzék, és ne kényszerűségnek érezzék, s így játékos formában szépen fejlődni tudjanak a kis lábacskák.

 

Várok minden kisgyermeket szeretettel 3 éves kortól szerdánként 16:00-kor a Családi Mókavárban! 😉