Mckenzie terápia

A McKenzie féle terápia egy világszerte ismert és kedvelt fizioterápiás eljárás. Kifejezetten a gerinc- és végtagízületekkel kapcsolatos fájdalmak vizsgálatára és kezelésére fejlesztette ki az 1980-as években egy új-zélandi gyógytornász, Robin McKenzie.

A módszer a páciensek egyértelműen pozitív tapasztalatainak köszönhetően gyorsan népszerűvé vált az egész világon.

Ez a terápia első sorban a derék, a hát és a nyak elváltozásainál és fájdalommal, zsibbadással járó mozgásszervi betegségeknél alkalmazható nagy hatékonysággal.

A terápia különösen alkalmas a porckorongok kopásával kapcsolatos gerincfájdalmak kezelésére.

Beleértve a sérvesedés enyhébb állapotát is, amikor a csigolyákat összekötő porckorongok belső, kocsonyás magja még nem szakad ki a külső gyűrűből, hanem „csak” kitüremkedik és így gyakorol nyomást a gerincvelőből kilépő idegekre.

A terápiát megalkotó McKenzie forradalmi megközelítése abban állt, hogy azt feltételezte, minden mozgásszervi fájdalom mechanikai eredetű, vagyis összefügg a hétköznapi mozgásunkkal, rossz tartásunkkal. Ez a mozgásos vizsgálat azért különleges, mert azt nézzük meg, hogy a fájdalom pontosan milyen típusú mozdulatok esetében jelentkezik, mikor és hová sugárzik ki. A pontos vizsgálat eredményének birtokában sokkal könnyebben felállítható a személyre szabott kezelési terv.

 

Hogyan is működik a McKenzie torna?

Alapos kikérdezés és vizsgálat után meghatározzuk a személyre szabott gyakorlatokat, mely a páciens által könnyen megtanulható és akár otthon is végezhető feladatokat tartalmaz. Ennek előnye, hogy a panaszokat akár saját magunk is mérsékelni tudjuk, a kezelés kimenetelét azonban nagyban javíthatja egy gyógytornász szakértő segítsége. Az aktív – akár otthoni – gyakorlás azért is fontos, hogy megelőzzük a fájdalmak kiújulását és akár elkerülhető legyen a későbbi, csak műtéttel korrigálható problémák egész sora.