Szülés utáni egyéni rehabilitáció

A legtöbb anyuka a szülés után érzi, hogy nem úgy működnek a dolgok, ahogyan szülés előtt. Gyenge, fáradékony, izmai erőtlenek (főleg a hasizom, gátizom…), izületei lazák, nem tartanak, itt-ott fájdalmai vannak, ráadásul a közérzete is ingadozik, a hormonhatások minden szinten bombázzák. De mindezen „tünetek” persze természetesek, hiszen a szervezet egy nagy átalakuláson ment keresztül a terhesség során és most bizony vissza is kell alakulnia, amihez szintén időre, türelemre van szükség.

Az anyák egész szervezete ilyenkor még nagyon érzékeny, ezért óvatosan, fokozatosan, jól felépítve kell elkezdeni a mozgást, fizikai terhelést, amire az egyéni foglalkozás keretei a legideálisabbak, hiszen nagyon célzottan és személyre szabottan tudjuk helyreállítani az elmozdult struktúrákat, megerősíteni az izmokat (hasizmokat, törzsizmokat, gázizomzatot, csípő körüli és egyéb problémás izmokat), kialakítani újra a helyes testtartást és helyreállítani a testképet. És akkor még nem beszéltünk arról a plusz néhány kilóról.

Mindenesetre a szülés utáni időszak legfontosabb feladata a sérülések helyreállítása és a helyes funkciók újraindítása.

A legtöbb kismama úgy gondolja – és sajnos sok orvos is ezt tanácsolja –, hogy a szülést követő hat héten belül nem kell csinálni semmit, sőt, nem is ajánlatos. Pedig ez nem így van!

Hat hét alatt erőteljesen leépülnek az amúgy is csökkent funkciójú izmok, szöveti letapadások jönnek létre, bizonyos, a szüléssel együtt járó tünetek gyógyulása pedig hosszú időre elhúzódhat, ha nem állunk neki szinte másnap a feladatoknak.

Ez légzőgyakorlatokat, a gátizomtornát jelent, amelyek nem megerőltetők.

Lényegében már a szülés másnapján el kell kezdeni a regeneráló feladatokat. Ez csupán napi pár percet igényel. Amit még szükséges elkezdeni minél előbb, az a hasizmok működésének helyreállítása. Ez alatt semmiképpen nem a hasizom-erősítést értjük! Hanem azt, hogy az idegrendszeri szabályozása visszatérjen a normális formába, az együttműködések helyreálljanak más izmokkal és a légzéssel.

Ez egy igen komplex rehabilitációs folyamat, mely többféle speciális terápiát tartalmazhat szükség szerint, amelyek a lehető leghatékonyabban segítik az anya regenerálódását és készítik fel a hétköznapi terhelésekre.