A szülés folyamata

A szülés egy nő életében a legcsodálatosabb esemény és rendkívül meghatározó élmény, hiszen azt, akit eddig a szíve alatt nevelgetett, most a kezébe foghatja, s a kapcsolatuk egy új dimenzióba kerül. Akár természetes szülés, akár császár, vagy bármely más alternatív szülésmód legyen is, nagyszerű dolog egy új életet világra hozni!

A magzat méhben eltöltött ideje nagyjából 40 hét, de normálisnak tekinthető 37 és 42 gesztációs hét is. A valóságban a babák 5 %-a érkezik a kiírt időpontra. A szülés általában fokozatosan indul be, a tényleges vajúdást megelőzően néhány nappal már enyhe jósló fájások jelentkeznek. A szülés tényleges megindulását attól számítják, amikor rendszeressé válnak a méhösszehúzódások, és elkezd rövidülni, ill. tágulni a méhnyak.

A természetes szülés általában kétféleképpen indulhat meg:

  • a magzatvíz elfolyásával, vagy
  • görcstevékenységgel (ez a gyakoribb)

A szülés folyamatának szakaszai:

  1. Tágulási (vajúdási) szak: A rendszeres fájások megindulásától a méhnyak teljes kitágulásáig (10 cm) tart. Az első babánál ez általában 10-15 óra. Ilyenkor lehet alkalmazni a különböző vajúdási testhelyzeteket, masszázsformákat, relaxációt, lazító légzéseket. Esetleg kérhetünk fájdalomcsillapítást.
  2. Kitolási szak: A méhnyak teljes tágulását követően a baba megszületéséig tart. Amikor már 10 cm-re tágult a méhnyak, akkor a mama képes kitolni a magzatot a szülőcsatornán keresztül, ami az első babánál átlagosan 1 óráig tart (későbbi terhességeknél általában rövidebb). Ebben a szakaszban megváltozik a kontrakciók jellege is, a végbélre ható nyomás miatt reflektórikus hasprés jelentkezik. (toló fájások) A szülési folyamat előrehaladtával, amikor a baba feje búbja már kibukkant, a szülésznő esetenként azt tanácsolja, hogy ne nyomjunk, csak lélegezzünk (pici apró pihegések) – ezzel szabályozhatjuk a fej megszületésének sebességét, óvhatjuk a gátat a repedéstől. Itt alkalmaznak gátmetszést is, amennyiben szükséges. A kitolási szakaszban történik meg az első találkozás is az újszülöttel, amely nemcsak az anyuka, de az apuka számára is fontos. A bőrkontaktus, szemkontaktus, verbális hatás, mind segít az egymással való kommunikációban, megismerésben. A korai mellre tétel rendkívül pozitív hatással van a méh összehúzódására is, hiszen oxytocin szabadul fel, továbbá hamarabb beindul a szopási reflex, és nem utolsó sorban az előtej nagyon tápláló az újszülött számára.
  3. Lepényi szak: A baba után a magzatburok és a méhlepény is megszületik. A folyamat eltarthat több percig is. Ebben a szakaszban a kontrakciók folytatódnak, amelynek hatására a lepény leválik a méh faláról. erős prosztaglandin hatás következményeként a méh öklömnyire összehúzódik, a vérzés megszűnik. Ekkor történik a köldökzsinór ellátása, a lepény, köldökzsinór, magzatburok vizsgálata, gát sebének ellátása.
  4. Lepény utáni szak: A lepény távozása utáni 2 óra. A baba és az anyuka megfigyelése.