Apukás szülés

Valószínűleg, már a szülés időpontja előtt jóval a leendő szülők eldöntik, hogy papás szülést szeretnének-e vagy nem. Nagyon fontos, hogy mindketten akarják, hiszen így lesz pozítív élmény mindkettőjüknek. Fontos tudni, hogy akár így, akár úgy döntenek, nem csupán ettől függ majd a leendő apa-gyerek kapcsolat milyensége, sem pedig a házastársaké. A Kismama akkor is érezheti a férj, apa támogatását, törődését, ha nincs benn konkrétan a szülésen.

Igaz manapság az apák több mint 90%-a részt vesz a szülésen, amit a szülészek is egyértelműen pozitív dologként értékelnek. Az apás szüléseknél kevesebb fájdalomcsillapítóra van szükség, kevesebb a császármetszés, rövidebb a vajúdás ideje és kevesebb a nem kívánt szövődmény . (dr. Tóth Zoltán)

Az apák szülőszobai jelenléte komoly hatást gyakorol a szülő nőre, ami elsősorban abban mutatkozik meg, ahogyan az szülőnő a szülés folyamatát megéli, valamint az Apa érintése, ölelése, csókja természetes oxitocint termel!!!Emiatt jelenthet komoly segítséget, ha az apák is aktív résztvevői a szülésre való felkészülésnek.

A szülés együttes átélése a családi kapcsolatrendszert is szorosabbá teszi. Ennek megfelelően tekintjük az apát is bevonó ellátást „családközpontú” szülészeti gyakorlatnak.” Ez a szülészeti gyakorlat már nem csak az anya és a magzat testi egészségére figyel, hanem megpróbál hozzájárulni a családi harmónia egészségének alakulásához is. Ez megintcsak nem jelenti azt, hogy ha az apuka nem vesz részt a szülésen, akkor tönkremegy a családi harmónia. Az apa jelenléte viszont egyértelműen növeli a családi összetartozás élményét!

A legfontosabb és legjelentősebb segítséget a puszta jelenlét adja. Ha egy nehéz helyzetben velünk együtt van az a személy, akit szeretünk, aki közel áll hozzánk, akkor a feladat megoldása, a nehézségek legyőzése sokkal könnyebben fog menni. Az apa jelenléte olyan érzelmi támaszt ad, melynek hatására csökken a vajúdó félelme, nő a biztonságérzése, ezáltal a szülési fájdalom mértéke is csökken. A vizsgálatok azt is mutatják, hogy azok az apák, akik jelen voltak gyermekük születésénél, a csecsemő gondozásába, ellátásában is aktívabb szerepet vállalnak. (dr. Szeverényi Péter)

Az apuka a vajúdás alatt fizikailag is támaszt, segítséget tud nyújtani a kismamának, a papás szülésfelkészítő tanfolyamon megtanult vajúdási testhelyzetek, ill. masszázstechnikák alkalmazásával.

Fontos tudni azonban, hogy csak az a segítség tudja a kismamát átjuttatni a nehézségeken, ami maximálisan az ő igényeihez igazodik: a beszélgetés, simogatás, viccelődés olykor akár zavaró is lehet, hisz a szülés előrehaladtával a kismamák többsége egyre inkább befelé kezd figyelni. Sokat segíthet, ha a nehéz percekben az édesapa megpróbál izgalmán úrrá lenni, valamint igyekszik minél jobban a kismamára hangolódni, és pontosan követni utasításait, kéréseit. Tartsuk tiszteletben, hogy a kis utód világra hozatala az édesanya feladata, és ebben az édesapa úgy tudja a legjobban támogatni, ha nyugodt légkört teremt a szülőszobán, illetve megfelelőképpen alkalmazkodik az édesanya kívánságaihoz.

A szóbeli megerősítéseknek is nagy jelentőségük van: ha a kismama a kritika helyett folyamatosan szívből jövő bíztatást, buzdítást, együttérzést és dicséretet kap, joggal érezheti, hogy társa mellette áll, bízik benne, és elismeri erőfeszítéseit. Kellő önbizalommal pedig jobban fog teljesíteni, végig uralni tudja a helyzetet, és gyermeke világrahozatalát pozitív élményként fogja megélni, ami a születendő pici egész életének szempontjából is meghatározó tényező.

A szülést követően erősíti a párkapcsolatot, ha az édesanya és az édesapa megosztják egymással a szüléssel kapcsolatos pozitív és negatív érzéseiket, átbeszélik a közösen átélt eseményeket, és megpróbálják a másik előtt felfedni, hogyan élik meg legbelül a család bővülését.