Császármetszés

A császármetszés komoly műtéti beavatkozást jelent, amelynek során több réteg szövetet és a méhet is átvágják annak érdekében, hogy a babát kiemeljék. Vannak akiknél orvosi tényezők alapján ez a legbiztosabb szülési mód, máskülönben a császármetszés nem tartozik a választható formák közé.

A császármetszés 3 típusa:

  • Elektív: Ebben az esetben jóval a szülés előtt eldönti az orvos, hogy a babát így segítik világra. Indoka lehet a farfekvéses magzat, beilleszkedési vagy forgási rendellenesség, placenta praevia, az anya betegsége, várható szövődmények elkerülése érdekében, illetve az anya HÍV fertőzöttsége. Általában a terhesség 39. hetében végzik el.
  • Akut: Nem tervezett császármetszésre például olyankor kerül sor, amikor már a tágulási szakban jelentkeznek a magzati állapotromlás (fetális distressz) jelei, a szülés lassan halad, vagy fájásgyengeség áll fenn. Akkor is ez megoldás, ha kiderül, hogy a magzat feje nagyobb, semhogy átférne a szülőcsatornán.
  • Sürgősségi: Ezt valódi vészhelyzetben alkalmazzák, amikor a magzatot azonnal ki kell emelni. Ilyen vészhelyzet a placentaleválás, a köldökzsinór előreesése, vagy a baba szívverésének súlyos állapotromlást jelző lassulása. Az életmentő császármetszést – hacsak az anya nem kapott epidurális érzéstelenítést – általános altatásban végzik.

Mi történik?

A császármetszés nem különbözik más műtétektől. A szülésznő katétert vezet fel a hólyagba. A kézfejbe kanült kötnek vénabiztosítás miatt, így ha valami történik, gyógyszeresen azonnal be tudnak avatkozni. Többnyire spinális anesztéziát vagy epidurális érzéstelenítést adnak, hogy az anya a szülés során ébren maradjon és azonnal kézbe vehesse gyermekét – ritkábban általános altatásban végzik a műtétet. A beavatkozás nem jár fájdalommal, de érezni fogjuk, hogy az orvos „matat” a hasunkban. A baba kiemelése az első vágástól körülbelül 10 perc múlva megtörténik, de az átvágott szövetek, izmok összevarrása további 40 percet vesz igénybe. A vágás lehet hosszanti irányú a has alján, vagy lehet haránt a „bikinivonal” felett.

Császármetszés utáni felépülés

Aki a szülés előtt fitt és egészséges, annak nem tart sokáig felépülni a császármetszés után, bár kezdetben mozgásunk kissé bizonytalan lehet.

A császármetszésen átesett anyuka számára bosszantó, hogy olyan egyszerű feladatokat sem képes elvégezni, mint hogy felemelje, vagy ölben tartsa gyermekét. A szülésznő a műtét után megtanít néhány fogást, amivel kímélhetjük a sebet, például, hogy az ölünkbe helyezett párnára fektessük a kicsit, szoptatáshoz feküdjünk oldalt, vagy fogjuk a babát a hónunk alatt. A gátizom tornát annak ellenére célszerű folytatni, hogy nem hüvelyi úton szültünk, mivel izmaink a szülés során elveszítették tónusukat. Másfajta gyakorlatot, mozgást azonban legalább hat hétig kerüljünk (ne vezessünk autót, ne emeljünk, más végezze a házimunkát). Vegyünk igénybe minden kínálkozó segítséget, hiszen az újszülött ellátásnak feladatai mellett fel kell épülnünk egy komoly műtétből is.

A fájdalom kezelése

A műtét helye nem mindenkinek fáj egyformán, de kezdetben igen érzékeny lehet a terület – alkalmazzunk megfelelő fájdalomcsillapítót, ezzel is gyorsíthatjuk a felépülésünket. A fertőzés elkerülésére valószínűleg hüvelykúpot kell használnunk, a heves kezdeti fájdalmakat pedig injekcióval csökkentik. A császározott anyák közül vannak akik TENS készüléket, vagy a szülésfelkészítés alatt tanult légzéstechnikát alkalmazzák ilyenkor. Pár nap elteltével már a paracetamol is elegendő. Ha a fájdalom nem csökken, esetleg fokozódik, azonnal szóljunk, mert az gyulladásra utal, amire antibiotikumot kell kapnunk.

Szoptatás

Sok nő aggódik, hogy császármetszés után nem fog tudni szoptatni. Legyünk nyugodtak, ha a szervezetünk készen áll rá, még a császármetszés sem lehet akadálya a szoptatásnak.                                                              A fájdalomcsillapítók nem befolyásolják ezt a képességet, a tej pedig úgyis a szülés után 3 nappal indul meg (bár néha kicsit később). ha a baba koraszülött, netán beteg, az anyának segítségre lehet szüksége a gondozásban, de a szoptatási problémák általában inkább az újszülötthöz köthetők, nem a szülés típusához. Kísérletezzük ki a legkényelmesebb szoptatási helyzetet – a legkönnyebben az ágyban oldalt fekve vehetjük mellünkre a picit.

Teljes gyógyulás

A császármetszés után általában 6 hónapig tart a teljes felépülés, de a lábadozási idő 1 hónaptól akár 2 évig is tarthat. A műtéti heg először vörös, később rózsaszínné válik, végül fehéres, ezüstös csíkká halványul. Előfordul, hogy hónapokig érzéketlen a vágás körüli terület. A fizikai gyógyulás csupán a felépülési folyamat egyik összetevője – a sürgősségi beavatkozásként végzett császármetszés a normál szülésnél is jobban igénybe veszi az anyát. A legtöbben a félelemtől bénultan figyelik, mi történik. A félelem olykor nem múlik el a vészhelyzettel együtt, és a válaszreakció is késleltetve érkezhet rá.

A császár után már csak császárra lehet szülni?

Dehogyis!egyáltalán nem jelenti az első szülés császármetszéssel történt befejezése, hogy a következő baba ne születhetne hüvelyi úton. A körülményeken múlik, hogy legközelebb császármetszésre lesz-e szükség – ha például az első babánál magzati állapotromlás lépett fel, nem valószínű, hogy másodszor is ez történik. A császármetszés indokától függetlenül a nők kétharmada a következő gyermekét természetes úton hozza világra. A bikinivonalas metszéssel végzett, komplikációmentes császár után a következő szülés fokozott megfigyelés mellett zajlik, amennyiben az anya hüvelyi szülést szeretne, és általában nem jelent problémát.