Otthonszülés

Elsőre ijesztően hangzik talán, de ma már egyre több kismama választja az otthonszülést.

Az otthonszülés legnagyobb előnye, hogy a kismama ismerős, kényelmes körülmények között ad életet gyermekének, a vajúdást nem lassítják a bizonytalansági tényezők és a félelem. Otthon szabadon járkálhatunk, és mindazok körülöttünk lehetnek, akiket látni szeretnénk. Az otthonszülő nők általában aktívabban vesznek részt a folyamat irányításában, mint a kórházban szülő társaik.

Az otthonszülés előnyei:

  • A tapasztalatok szerint sima terhesség esetén éppoly biztonsággal hozható világra a gyermek, mint kórházban. Egyesek vallják, hogy otthon szülni még biztonságosabb is, hiszen a bába egyedül velünk foglalkozik.
  • A szülésznő megfelelő képzettséggel rendelkezik minden szükséges területen, újraélesztésben is, oxigént is visz magával, ha az anyánál vagy a magzatnál sürgősségi ellátásra lenne szükség.
  • Vannak nála fájdalomcsillapítók, gyógyszerek, olyanok is, amelyek csökkentik a szülés után esetleg kialakuló erős vérzést.
  • A kórházban szülő nőknél gyakrabban végeznek valamilyen beavatkozást, és ott nagyobb fertőzés kockázata is. még ha otthonszülés során szükségessé is válik bemenni a kórházba, kisebb az esély a császármetszésre, mint annál, aki eleve a kórházi szülést választotta.

 

Mi történik, ha komplikáció merül fel?

A szülésznők olyan képzést kapnak, hogy bármilyen vészhelyzetben képesek legyenek segíteni, intézkedni. Ha azonban bizonyos jelekből arra lehet következtetni, hogy nem megy minden rendben a szülésnél, a szülésznő javasolhatja, hogy menjen a kismama mégis kórházba. Előre célszerű tisztázni, hogy milyen okok miatt válhat ez szükségessé. Ilyen lehet, ha magzat valamilyen állapotromlás (fetális distressz) jeleit mutatja – például megindul a bélműködése, és magzatszurok kerül a magzatvízbe -, ha nagyon elhúzódik a vajúdás, a vajúdás során vérzés lép fel, magas lesz a kismama vérnyomása, illetve fertőzés gyanúja lép fel. Az otthonszülést tervező kismamáknak is célszerű kórházi csomagot összeállítani szülés előtt, mert szükség lehet rá.

Ha szeretnél megtudni még többet az otthonszülésről, látogass el a következő honlapra: www.babapraxis.hu