Fájdalomcsillapítás

Természetes módszerek

Légzőgyakorlatok – A vajúdás során nagyszerűen és hatékonyan alkalmazhatók a terhes torna során elsajátított légzéstechnikák, melyek lazítják, oxigenizálják a szervezetet. Ezzel megelőzhetjük, hogy a kismama a túlzott lihegéstől elszédüljön vagy begörcsöljön.

Mozgás – Enyhítheti a fájdalmat és megrövidítheti a vajúdási szakaszt. Mindenképpen jól tesszük, ha sétálunk, guggolunk, állunk, mivel ilyenkor a gravitáció is segíti a tágulást. Változtassunk gyakran testhelyzetet! A különböző vajúdási testhelyzeteket, technikákat szülésfelkészítő tanfolyamunkon megtanulhatjátok!

Masszázs – Ez akkor a leghatékonyabb ha a kismama párja végzi ezt a műveletet, melyet szülésfelkészítő tanfolyamunkon megtanulhat a leendő apuka. a kutatások igzolták, ohgy már attól oxitocin („jóérzés-hormon”) szabadul fel a szervezetünkben, ha elképzeljük, amint párunk keze masszírozza testünket – ez a hormon váltja ki a méhösszehúzódásokat. A masszázs megnyugtató és kellemes érzés, és segít a feszülő izmok ellazításában. Azonban mindig vegyük figyelembe a kismama kívánságát, ugyanis előfordulhat, hogy nem esik jól neki vagy nem szereti a masszázst.

Relaxáció – Csökkenthetjük a feszültséget relaxációval, meditációval, koncentrációval, befelé figyeléssel elviselhetőbbé tehetjük a fájdalmat. Lazítsuk el az arcizmainkat, ettől automatikusan elernyed a többi izmunk is. Emellett még hallgathatunk valamilyen kellemes nyugtató zenét is, amely segít kicsit elterelni a figyelmünket. Mindez elernyeszti a feszült izmokat, ösztönzi a szervezet természetes fájdalomcsillapítója, az endorfin termelődését.

Víz – A meleg fürdő ellazít. nyugodtan állhatunk a zuhany alatt akár 20-25 percet is! A hátfájást enyhítheti még a meleg vizes palack vagy meleg vízzel átitatott törölköző a hátunkra helyezve. A meleg ellazítja az izmokat, csökkenti a feszültséget és a fájdalmat és segít a szervezetnek az endorfintermelésben.

Lelki támogatás – A lehető legfontosabb tényező, hogy a vajúdó kismama mellett legyen valaki, aki támogatja, biztatja, és eltereli a figyelmét a fájdalomról! Soha ne hagyjuk teljesen magára! A bizonytalantól mindig fél az ember, ezért nagyon fontos az is, hogy a kismama még a szülés előtt (pl: szülésfelkészítő tanfolyamon) megkapja azokat a fontos információkat, amelyeknek fényében nyugodtabban nézhet a rá váró események elé. De mindenekelőtt a leendő apuka lelki és fizikai támogatása jelent a legtöbbet a kismama számára!

Gyógyszeres fájdalomcsillapítás

Lokális érzéstelenítés

Amennyiben nem alkalmaznak semmilyen más fájdalomcsillapító módszert, a kitolási szak megkönnyítéséhez vagy a gátmetszés végzéséhez, ellátásához alkalmazható helyi érzéstelenítés (infiltrációs, vezetéses, vagy idegblokk). Előnye, hogy helyileg alkalmazható szinte mellékhatások nélkül, hátránya, hogy hatásossága jóval alulmúlja az EDA hatékonyságát.

Az epidurális fájdalomcsillapítás (EDA)

Jelenleg ezt a fájdalomcsillapítási módot tartják világszerte a leghatékonyabb és legoptimálisabb szülészeti fájdalomcsillapító eljárásnak.

Angolszász tapasztalatokra támaszkodva 1976-ban vezették be hazánkban, a Péterfy Sándor utcai Kórház szülészetén, a lumbális epidurális érzéstelenítést (EDA). Dacolva a szakma és a kollégák ellenállásával, valamint a szülőnők ismeretlentől való félelmével a módszert egyre többen elsajátították, míg végül a szülőszobai munka elmaradhatatlan, alapvető részévé vált.

Az EDA lényege: a szülési epidurális érzéstelenítés során a gerinc közelébe juttatott érzéstelenítő szerrel csillapítjuk, illetve megszüntetjük a szüléssel kapcsolatban fellépő fájdalmakat, miközben a méh tevékenysége zavartalanul folyik tovább.

Az érzéstelenítő szert az ágyéki csigolyák magasságában behelyezett vékony kanülön (műanyag cső) keresztül adagoljuk. A kanül bevezetése nem okoz több fájdalmat, mint amennyi egy injekció beadásakor fellép. Az érzéstelenítő szer adagja szükség szerint ismételhető, a fájdalomcsillapítás a szülés hosszától függetlenül mindvégig fenntartható.

Az EDA, néhány kivételtől eltekintve csaknem minden szülőnőnél alkalmazható.

Alapvető feltétel , hogy a szülőnő kérje a fájdalomcsillapítást. A szülőnők egy része már a vajúdás elején igényli, mások csak a szülés előrehaladtával érzik úgy, hogy fájdalomcsillapításra szükségük volna.

Kifejezetten ajánljuk az EDA-t azoknak a szülőnőknek, akik valamilyen fizikai terhelhetőséget csökkentő megbetegedésben szenvednek (pl. terhességi mérgezés [ún. toxémia], magas vérnyomás, rövidlátás stb.), vagy amikor a magzat fokozott védelmet igényel (pl. koraszülés, ikerszülés, stb.), valamint ha előre tudjuk, hogy a szülést követően beavatkozásra lesz szükség, illetve, ha a szülés várhatóan császármetszéssel fejeződik be.

Az EDA kialakítása időigényes feladat , ezért amennyiben a szülés fél órán belül lezajlik, a technikai kivitelezésnek nekifogni nem érdemes.

Az EDA számos előnyt nyújt a vajúdó és a magzat számára egyaránt.

A fájdalom kikapcsolásával csökken a szorongás és a félelem, a stressz megszűnésével:

 • csökken az energiafelhasználás,
 • normalizálódik az anyai pulzusszám,
 • szabályossá válik a légzés,
 • ezzel javul az anyai és magzati szervezet oxigénellátása,
 • javul a méh vérellátása,
 • a méhösszehúzódások rendeződnek és
 • a szülés rövid úton lezajlik.
 • A hüvely és a gát izomzata ellazul, mely különösen a fokozott védelmet igénylő koraszülöttek és kissúlyú újszülöttek esetén jelentős.
 • Az esetleges gátmetszés illetve annak a szülés utáni ellátása fájdalmatlan.

Az EDA során alkalmazott érzéstelenítő szerek a fájdalom csillapítása mellett különböző mértékben hatással vannak az alsó végtag izomműködésére is, mely a láb zsibbadásában, elgyengülésében jelentkezik. Ennek következtében a szülőnők a vajúdás alatt ágyhoz kötöttek. Felmerült az igény olyan módszer kialakítására, melynél a szülőnő mozgásában nem korlátozódik. Ennek érdekében kidolgoztuk az ún. “sétáló EDA”-t, ahol a fájdalom csillapítás megtartása mellett az izomerő csaknem teljes mértékben megtartott marad.

A legújabban forgalomba került érzéstelenítőszerek már ennek az elvárásnak próbálnak eleget tenni.

A szülészeti fájdalomcsillapítás céljából kezdett epidurális érzéstelenítés könnyen átalakítható műtéti érzéstelenítéssé, akár hüvelyi szülésbefejező műtétre (vákuum, fogó), akár császármetszésre van szükség.

Császármetszésnek érzéstelenítése nem tartozik az aneszteziológusok legkönnyebb feladatai közé. Egy időben két ember, az anya és a magzat érdekeit figyelembe véve kell a műtéthez a legmegfelelőbb érzéstelenítési módot kiválasztania. Amennyiben kellő idő áll rendelkezésre elsősorban az epidurális érzéstelenítési módszert választjuk, mint a legideálisabbat és legkíméletesebbet a rendelkezésre álló lehetőségek közül (altatás, spinál anesztézia, EDA). A szülőnő a műtét során ébren van, újszülöttjét azonnal megnézheti, a hüvelyi szüléshez hasonlóan részt vesz a szülésben. Az altatás során, az altatószer újszülöttnél kialakuló hatásaival is számolnunk kell. A műtéti utáni fájdalomcsillapítást az EDA kanulön át adott fájdalomcsillapítóval biztosítjuk,

A lumbális epidurális anesztézia kiválóan alkalmas nőgyógyászati hüvelyi műtétek érzéstelenítéséhez is. Előszeretettel alkalmazzuk hüvelyi méheltávolításhoz, valamint egyéb nagyobb szeméremtesti beavatkozásokhoz.

A közhiedelemmel ellentétben az epidurális érzéstelenítés nem okoz bénulást, derékfájást.

A valósághoz hozzátartozik, mivel a Magyar Aneszteziológiai Szakmai Kollégium kizárólag aneszteziológusoknak javasolja a szülészeti EDA végzését, klinikánkon személyzet hiányában nem valósítható meg az állandó EDA biztosítása. Ezért akinek erre van igénye, jobb, ha időben egyezteti ezt kezelőorvosával.

Spinális anesztézia

Kivitelezése, javallatai és ellenjavallatai szinte azonosak az EDA-val, azonban jelentős eltérések is vannak:

 • a tűvel nem csak az epidurális teret érjük el, hanem mélyebbre, egészen a gerincburkon át a gerincet körülvevő agyvíz térig (liquor térig) hatolunk. A gyógyszer közvetlenül az agyvízbe kerül.
 • kevesebb gyógyszer szükséges
 • gyorsabban és mélyebben áll be az érzéstelenség.

Hátránya, hogy nagyon gyakori a hirtelen vérnyomásesés és az érzéstelenítés utáni, akár napokig is eltartó fejfájás.

Leggyakrabban császármetszéshez alkalmazzák, ha az EDA nem kivitelezhető vagy gyors érzéstelenítésre van szükség.

Általános anesztézia

Manapság már viszonylag ritkán alkalmazzuk a szülészetben az általános anesztéziát, a narkózist, tekintettel, hogy a gerincközeli érzéstelenítést preferáljuk, mivel azt tartjuk szakmailag a legjobb módszernek. Narkózisban igazából csak azoknál a kismamáknál végzünk császármetszést, akiknél nem végezhető el a gerincközeli érzéstelenítés vagy rendkívül gyors beavatkozásra van szükség. Előnye a gyorsaság és a teljes érzéstelenség. Hátrányai, az általános anesztézia ismert kockázatain túl az, hogy az altatószer átjut a magzatba, az anyatejbe, valamint az altatószerek csökkentik a méh összehúzódását, ezáltal a vérzés csillapodását. Pszichésen nem elhanyagolható, hogy az első anya-újszülött találkozás nem lehetséges csak az ébresztés után. Klinikánkon minden erőnkkel arra törekszünk, hogy lehetőleg elkerüljük az általános anesztéziát, de amennyiben más lehetőség nincs, klinikánkon dolgozó saját altató orvosaink mindig rendelkezésre állnak.

forrás: Dr Timmermann.hu