Gátmetszés vagy gátvédelem

Manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap ez a kérdés! Mert igen fontos a nők számára az az aprócska izom ott alul. Lassan megértjük, mennyire befolyásolja életminőségünket és magabiztosságunkat, nőiességünket, ha valami ott nincs rendben. Ezt pedig nagyban befolyásolja maga a szülés.

A gátmetszés során a hüvelybemenet és végbélnyílás közti gáton ejtett bemetszéssel nagyobb utat nyitnak a magzat számára. Az 1970-es években rutinszerűen végeztek gátmetszést szinte valamennyi szülésnél. Ma már csak akkor alkalmazzák, ha a túl feszes gát miatt félő, hogy bereped a kitolási szakasz végén. Bár a gátmetszés ijesztőnek hangzik, a szülés megpróbáltatásai közepette igazán jelentéktelen esemény. Ha a szülésznő szükségesnek látja a gátmetszést, akkor először a szülő nő belegyezését kéri majd helyi érzéstelenítést ad. Az összehúzódások csúcspontján, amikor a gát megnyúlik és elvékonyodik, gyorsan bemetszik a szövetet egy sebészeti ollóval.

Gyógyulás: Az apróbb gátmetszés általában 20 nap alatt beheged, de a nagyobb vágásnak több időre van szüksége. Nagyon fontos a higiénia, hogy elkerüljük a fertőzést, mert az fokozza a kellemetlen érzést, és lassítja a sebgyógyulást. Léteznek a kellemetlenséget enyhítő módszerek is, például a fürdővízhez adott levendulaolaj csillapítja a fájdalmas érzést. A gyógyulást serkenti az is, ha a lehető leghamarabb újra kezdjük a gátizom tornát, mivel az fokozza a terület vérellátását.

A gátszakadás általában a hüvelybemenettől a végbélnyílás felé halad. A gátszakadásnak különböző fokozatai lehetnek. A legenyhébb, amikor csak a bőr reped be, súlyosabb esetben a gát izomszövete is szakad. Nincs rá garancia, hogy a gát nem szakad be, hiszen azt több dolog is befolyásolja, például a magzat pozíciója, és hogy kell-e eszközt használni a szülés befejezéséhez. Tapasztalatok igazolják azonban, hogy a hüvely és a végbél közötti terület enyhe masszírozásával (gátmasszázs) csökkenthetjük a gátsérülés esélyét. A gátizom torna rendszeres végzése is segít, mert időben megtanulhatjuk elernyeszteni az itteni izmokat, ami jól jön, amikor ki kell tolni a babát a szülés során. A fej megszületésekor a szülésznő azt tanácsolja, hogy ne nyomjunk, csak lélegezzünk, mert ezzel lassíthatjuk a koponya kicsusszanását és így kisebb a gátsérülés veszélye.

A gátvédelmet ténylegesen akkor kezdik el, amikor a magzati koponya már a szeméremrésben van. Miközben a szülésznő megtámasztja a gáttájékot, megkéri a szülő nőt, hogy pici aprókat lélegezzen, lihegjen, hogy minél lassabban, fokozatosan gördüljön ki a fej. A gátvédelem bármilyen szülési pozícióban kivitelezhető. Először szülő nőknél csak kivételes esetben marad el a gátmetszés, mert a hüvely izomzata még feszesebb.